Články sú rozdelené do kategórií, vyberte si z menu to čo by ste sa chceli dozvedieť.

Nosenie detí v nosiči alebo v šatke

Nosenie dieťaťa v nosiči alebo v šatke je starodávna prax, ktorá sa stala veľmi populárnou aj v moderných časoch. Toto nosenie má mnoho výhod pre dieťa aj pre rodičov. Nosiče alebo šatky sú preto veľmi populárne nielen pre rodiny, ktoré ich používajú v meste, ale aj pre tie, ktoré sa venujú turistike. V tomto článku sa pozrieme na to, prečo by ste mali zvážiť nosenie dieťaťa v šatke a aké sú jeho výhody.

Čo je nosič alebo šatka na nosenie dieťaťa?

Nosič alebo šatka na nosenie dieťaťa je zvyčajne výplet alebo tkanina, ktorá umožňuje rodičom nosiť svoje deti blízko svojho tela. Nositeľ si obvykle previaže šatku okolo tela a dieťa je potom umiestnené v šatke. Nosič je podobný, ale má väčšiu množstvo kovových alebo plastových prvkov a umožňuje nosiť dieťa v rôznych polohách.

Výhody nosenia dieťaťa v šatke
  1. Väzba medzi rodičom a dieťaťom. Nosenie detí v šatkách umožňuje rodičom udržať úzku väzbu s dieťaťom. Dieťa sa cíti v bezpečí a pohodlí blízko tela rodiča, čo mu pomáha cítiť sa oveľa spokojenejšie a šťastnejšie. Dieťa má blízko k matke alebo otcovi a môže cítiť ich teplo a pohyb.

  2. Umožňuje slobodu pohybu. Nosenie detí v šatkách umožňuje rodičom mať slobodu pohybu. Môžete sa pohybovať ľahko a voľne, čo znamená, že môžete robiť rôzne aktivity, ako je nakupovanie, prechádzky, turistika a podobne. Zároveň môže nosenie dieťaťa v šatke pomôcť rodičom vyhnúť sa bolesti v chrbte a ramenách, ktoré môže byť spojené s nosením dieťaťa v rukách.

  3. Podporuje správny vývoj chrbtice. Nosenie detí v šatkách podporuje správny vývoj chrbtice. Šatka pomáha udržať dieťa v správnej polohe a zároveň minimalizuje tlak na chrbticu dieťaťa.

  4. Pomáha pri kolikách. Nosenie detí v šatkách môže pomôcť pri kolikách. Dieťaťu sa zdá, že je opäť v maternici, kde sa cíti pohodlnejšie a bezpečnejšie. Toto môže pomôcť znížiť stres a úzkosť a pomôcť pri zmierňovaní kolík.

  5. Pomáha pri dojčení. Nosenie detí v šatkách môže pomôcť pri dojčení. Keď je dieťa v šatke, môže sa dojčiť bez ohľadu na to, kde sa práve nachádzate. Zároveň je pre dieťa pohodlnejšie a bezpečnejšie.

  6. Pomáha pri tvorbe pút. Nosenie detí v šatkách pomáha vytvoriť puto medzi rodičom a dieťaťom. Toto puto môže byť oveľa silnejšie a zdravšie ako puto, ktoré sa vytvára pri iných formách starostlivosti o dieťa. Toto môže pomôcť aj pri rozvoji jazykových a sociálnych schopností dieťaťa.

 

Nevýhody nosenia dieťaťa v šatke

Aj keď nosenie dieťaťa v šatke má mnoho výhod, existujú aj nevýhody, ktoré by sa mali zvážiť. Jednou z najväčších nevýhod je potenciálny vplyv na chrbticu a kĺby dieťaťa, ak nie je šatka správne umiestnená. Preto je dôležité naučiť sa, ako správne umiestniť dieťa v šatke a nevyužívať ju dlhšie obdobia bez prestávky. Okrem toho, nosenie dieťaťa v šatke môže byť pre rodiča fyzicky náročné, najmä ak dieťa rýchlo rastie a stáva sa ťažším.

Ponúkam Vám svoju vlastnú skúsenosť :)

Šatky na nosenie detí, nosiče.... dnes už neriešime blízkosť dieťatka na hrudi mamy, či otca. Sú to nezabudnuteľné zážitky, keď cítime dych nášho bábätka, jeho teplo, pohyb, keď vnímame jeho spokojnosť. Môžeme voľne chodiť po horách, nemusíme odbiehať od varenia. Aj ja som vždy snívala o ľanových šatkách s nádhernými vzormi a že sa stane zo mňa "majster" viazania. Ako pribúdali dcérky a s nimi rôzne šatky, čas strávený na poradenstve nosenia, ostala som pri značke Boba. Akurát elastická, nemusela som presne na mieru uťahovať. Príliš alebo málo....uviazala som, vložila svoje bábätko. Keď som potrebovala dcérku vyložiť, bolo to hneď a pri opätovnom vložení, som nemusela šatku opäť povoľovať, či priťahovať. A našla som si aj svoje obľúbené vzory, či farby. Kedže bolo aj teplo pri túrach, zaobstarala som si ďalšiu na výmenu. Neskôr, keď som šatky nepotrebovala, podarovala som ich kamarátke. Nestratili nič zo svojej kvality, elasticity, farby nevybledli. avšak prala som ich len ručne. Práčka by im postupne narušila elastičnosť.

Asi v ôsmom mesiaci veku dcérok som už aj ja cítila ich váhu a na dlhšie túry som ich potrebovala uviazať na chrbát. V elastickej šatke som sa toho bála a opäť som skúšala experimenty s pevnými šatkami. Nešlo mi to a dcérky boli nervózne. Jednou z alternatív boli viazacie nosiče, ale aj tak pri cestovaní do hôr trvalo dlhšie, kým ich uviažem akurát dobre. Vyskúšala som teda nosič a hurá - nosilo sa mi v ňom výborne aj na chrbte. Utiahnutie, či povolenie bolo rýchle, nemusela som opätovne viazať a uťahovať / povoľovať na mieru. Posledný nosič som však už nepodarovala ani nepredala, hoci dcérky sú už školáčky. Ostal mi ako spomienka na nádherné chvíle s ich nosením ...Nechajte sa inšpirovať.

vytvorený: upravený:

DO OBCHODU